Modellervoks

Der findes utallige forskellige former for modellervoks, hver med sine distinktive fordele og ulemper. Alle produkterne er dog både sjove og inspirerende at arbejde eller lege med, og det er nok derfor, det stadig i dag er et så populært legetøj hos børn og voksne i alle aldre.

Hvad enten du er til de nyere former for modellervoks som foam clay eller silk clay, eller om du er mere til klassikerne, så er modellervoks en fantastisk måde at blive underholdt på. Alt efter aldersgruppe og ønsker kan du finde det, der passer bedst til dit behov.

Hvad er modellervoks?

Det virker måske som et overflødigt spørgsmål, men som nævnt før findes der i dag et væld af forskellige produkter, der går ind under betegnelsen. Derfor; hvad er det, der kendetegner de produkter, der findes i kategorien?

Modellervoks er et materiale, der er lavet til at modellere med. Det kan for eksempel være:

 

 • Cernit og FIMO, der begge er hårde og skal gennemarbejdes grundigt, inden de kan formes til figurer og eventuelt hærdes i ovnen.
 • Klassisk modellervoks, som er det de fleste af os tænker på, når ordet bliver nævnt. Den bløde, formbare masse, som findes i stort set alle børnehaver landet over.
 • Slik clay og Foam clay, der er letvægts modellervoks med en anderledes konsistens, der ligger tættere på skum end egentlig ler.
 • Selvhærdende ler, til dem, der ikke synes, ovnen er det ideelle sted at hærde figurer, men hellere lader dem tørre i stuen
 • Magisk sand, der er formbart og ikke klistrende sand med stort set de samme egenskaber som vådt sand i sandkassen eller på stranden.

Alt i alt er den overordnede betegnelse for modellervoks et materiale, der er lavet til at modellere, men der er stor forskel på, hvad materialet er og derfor også på oplevelsen med at lege med det.

 

Hvem kan bruge modellervoks?

Det er ikke længere kun i institutioner, at modellervoks er populært blandt børn i alle aldre, i dag findes det også i forskellige former i langt de fleste hjem med børn.

En generel tommelfingerregel er, at børn skal være mindst 3 år for at kunne lege med modellervoks. Grunden til, at der er aldersbegrænsning på er, at der hos mindre børn er langt større risiko for, at leret ryger en tur i munden og selv om produkterne både er A-mærket og CE-mærket, så er det ikke spiseligt.

De bløde varianter er dem, der er mest oplagt til de mindste, hvor de mere hårde, der kræver opvarmning og gennemarbejdning, inden de rigtig kan formes henvender sig til ældre børn og voksne.

 

Hvilke former for modellervoks findes der?

Under betegnelsen modellervoks findes der i dag en bred vifte af forskellige produkter. Alle har de samme egenskaber:

 

 • De kan formes og laves til forskellige figurer.
 • De er lette at arbejde med og kan bruges igen og igen.
 • De egner sig til børn i alle aldre og voksne.
 • De findes i alle regnbuens farver.

Men så stopper ligheden også, for de produkter, der i dag er samlet i kategorien, er ellers vidt forskellige både i struktur, vægt og anvendelse.

Overordnet set kan man inddele det i fire forskellige kategorier:

 

 • Det, der kan opbevares ude, uden det tørrer, og som kan bruges flere gange.
 • Det, der skal opbevares i lufttætte beholdere, men kan bruges flere gange.
 • Det, der kan hærdes i ovnen.
 • Det, der er selvhærdende.

Når du skal ud og investere i ler til dine unger, er det således en god ide at tage med i overvejelserne, om I er gode til at få det pakket korrekt væk, gerne vil have muligheden for at hærde det, eller om det skal være til brug om og om igen.

 

Kan man få tilbehør til modellervoks?

Der findes uudtømmelige muligheder, når det kommer til at finde tilbehør til modellervoks. Alt efter hvilken form du vælger, er producenterne fantastisk dygtige til at lave tilbehør, der er perfekt udviklet til netop deres produkt. Det betyder, at du ved at vælge det rigtige værktøj og de rigtige redskaber kan gøre, at dit barn får endnu mere ud af legetøjet.

Der findes ikke bare diverse skære- og klipperedskaber, men også udstiksforme, kageruller og alt, hvad hjertet kan begære, så de små kan give fantasien frit løb og få mange sjove timer ud af ganske lidt. Netop derfor har modellervoks været og er stadig så populært blandt børn i alle aldre.

 

Modellervoks som læreværktøj

I dag vil rigtig mange af os gerne have legesager, der ikke bare er underholdende, men som også kan være lærerige og give vores børn flere kompetencer indenfor forskellige områder. Modellervoks er ingen undtagelse, og der er rig mulighed for at bruge det som et læreværktøj indenfor forskellige områder.

 

 • Farvelære
 • Motorik
 • Hånd/øje koordination
 • Fantasi og indlevelse
 • Overblik
 • Fordybelse
 • Mindfulness.

Fordi det er et så alsidigt produkt, er der også rigtig mange muligheder for at tilpasse brugen til det, du gerne vil have, at dit barn fokuserer på og derved bruge det som et formbart materiale, der kan fange dit barns interesse for en række forskellige emner.

Det er i grunden kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge dit modellervoks til.

Når du skal vælge, hvilken slags der er mest optimalt for jer, er barnets alder altid det bedste sted at starte. De helt små har oftest mest glæde af de klassiske former for modellervoks, hvor de lidt ældre kan lade fantasien få frit spil, hvis I vælger nogle af de mere moderne og alternative former at arbejde med.

Alt i alt er modellervoks et yderst alsidigt materiale, der kan give rigtig mange timers underholdning for børn i alle aldre og også har en tendens til at fange de voksne med de formbare og taktile egenskaber, der findes i alle de forskellige varianter.

God fornøjelse!