Den engelske forkortelse DIY står for ”do it yourself” eller på godt dansk: ”gør det selv”. De tre bogstaver dukker op i alle mulige sammenhænge lige nu og det gør de fordi, det er blevet in at være kreativ og gøre alting på sin helt egen måde.

I dag kan alt købes med tre klik på nettet og måske, netop, derfor, er det blevet populært, at gå andre veje og dermed få noget helt unikt, i stedet for det masseproducerede og ofte lidt kedelige, som hurtigt kan erhverves, men også hurtigt glemmes igen, fordi det ligner alt mulig andet.

Der er en ganske særlig glæde, ved alt det, man selv laver og derfor øges vores livskvalitet, når vi er kreative og bruger vores hænder.

Træn din kreativitet

Kreativitet er ikke en medfødt og gudsbenådet evne, der er forbeholdt de få. Alle kan trænes i at tænke og arbejde kreativt. Et være kreativ handler, primært, om, at se nye muligheder, være eksperimenterende og turde lave fejl, for at blive bedre. Kreative mennesker anskuer hurtigt situationer fra anderledes vinker og der derfor i stad til at hive noget positivt ud af alting og vende enhver situation.

Du træner sikkert resten af din krop, så hvorfor ikke begynde at optimere din hjerne til at være kreativ. Udfordre sig selv og måske, forlade sin comfort zone for en stund.

Du vil blive overrasket over, hvad du vil være i stand til at fremstille på egen hånd og hvordan dit mindset vil ændre sig, hvis du løbende beskæftiger dig med DIY.

Kreatid er kvalitetstid

Børn har en rig fantasi og er, derfor, naturligt kreative. Hvis man understøtter børns kreativitet og opmuntrer dem til DIY, så vil de også blive kreative og modige voksne, der kan tænke ud af boksen. Er der noget arbejdsmarkedet vil have efterspørgsel på i fremtiden, så er det kreative medarbejdere, der er i stand til at udvikle originale idéer og arbejde målrettet.

Kreatid med ungerne er altså ikke det rene fjolleri, men kvalitetstid på så mange måder. Det er en rar måde at være sammen på, især hvis man i fællesskab beslutter, hvad der kunne være sjovt at lave og har sørget for at anskaffe alle de nødvendige materialer og værktøj, inden man går i gang.

Tag udgangspunkt i dine egne evner (vær realistisk!) og de rammer I har til rådighed i hjemmet. Kreatid bliver nu en gang bedst, når du ikke har vildt, høje ambitioner eller konstant frygter for maling på det nye trægulv…

Gode DIY-projekter med børn

Hvad skal man så finde på at lave? Det nemme og lidt flabede svar vil være: Kun fantasien sætter grænser… Men børn er, som regel, med på alt, hvad de voksne synes er sjovt og afslappende, at beskæftige sig kreativt med.

Vil du undgå stress, så er det genialt, at opbygge et lille, basis sortiment af sager, der opmuntrer til kreativitet. Det behøves ikke være så stort, men det er altid godt af have ting som sakse, lim, perler, garn, fjer, piberensere, glimmer og andet godt på lager, så det er klar, når ånden kommer over jer. Hold orden på sagerne. Rod fremmer, modsat manges opfattelse, bestemt ikke kreativiteten.

I dag kan man også købe færdige DIY lav selv sæt, der indeholder alt, hvad der skal bruges til sjove og overskuelige projekter med børn. De kan varmt anbefales, hvis man selv føler sig lidt udfordret på det kreative område.

Man bliver aldrig for gammel til at lege

Kreativitet handler i høj grad om leg med mange slags materialer og teknikker. DIY er absolut ikke kun noget, som børn har stor gavn og glæde af at bruge tid på. Her er tale om et frirum i den hektiske hverdag, hvor tankerne finder ro og du kun skal præstere for egen fornøjelse.

Ingen kreative aktiviteter er for barnlige eller simple. Alt, hvad der gør dig godt, bør du fokusere på og have mere af i dit liv, hvis du ønsker at styrke dit mentale velbefindende, om det så er malebøger, strikketøj, fremstilling af smykker, akvarelmaling eller noget helt andet. At lege holder dig ung og får dig til at tænke anderledes.

Selvgjort er velgjort

Kvalitet vil aldrig gå af mode og selvgjorte ting og sager har bare en ægte kvalitet over sig, som købte ting slet ikke kan matche. Der ligger stor kærlighed og omtanke bag hjemmelavede gaver, kort osv., som modtageren straks bemærker.

Du får altså ikke bare selv en enorm glæde ved DIY, men gør også andre mennesker meget glade, hvis de er så heldige at få noget at det, som du selv har fremstillet.

Er du ikke så trænet i kreative sysler, kan det, muligvis, lyde overvældende, at forære noget væk, som du, måske, ikke selv er helt tilfreds med, men vær ikke for kritisk og hård, når du bedømmer dig selv. Alle starter et sted og det perfekte og fejlfrie udtryk kommer, som regel, fra en kold maskine på en fabrik, har et præg af kedelig masseproduktion og er blottet for charme.

Kom godt i gang med DIY

Inspiration har alle brug for, selv de største kunstnere og designere har kigget lidt efter, hvad andre har gjort, inden de skabte deres eget udtryk. Nettet er en guldgrube af inspiration, også til nemme, små projekter. Hvis du gerne vil være mere kreativ, får du masser af indspark her.

Du kan finde bunker af skægge idéer og udførlige vejledninger til DIY på alle niveauer, måske så mange idéer, at du helt taber pusten.

Lav dit eget, personlige idékatalog med ting du gerne vil prøve af. Måske har du et decideret mål med din kreativitet. Det kunne være invitationer og pynt til en fest, julegave til Tante Olga, eller måske blot teknikker, du gerne vil lære at mestre. Så har du nogle klare retninger for din søgen og kan hurtigt komme i gang.

Sæt god tid af til at samle rigelig med inspiration og kast dig så bare ud i det, når du har indkøbt og samlet det, du behøver.

Denne artikel er skrevet sammen med Dennis Drejer fra Rito.dk, der sælger garn og hobby artikler på nettet. Vi samarbejder med Rito.dk og anbefaler dem som leverandør af garn og hobbyartikler til alle DIY projekter

Author

Comments are closed.