Bomuld kommer fra bomuldsplanten og ligner med sine karakteristiske hvide bolde naturens candyfloss. Planten er en etårig staude fra katostfamilen med det sjove latinske navn Gossypium og kan blive helt op til 3 meter høj.

Den er solhungrende og trives med klimaet i subtropiske og tropiske dele af verden. Foruden masser af sol kræver planten selvfølgelig også vand og desuden frostfrie temperaturer det meste af året.
Bomuldsplanten har en lang tradition for dyrkning og en historie som går flere tusind år tilbage i tiden. I landene Kina og Indien er den kendt fra 3000 år f.Kr. og kommer først senere i handlen i Europa gennem arabiske købmænd fra 800 år f. Kr.

Bomulden fremstilles af fibrene der vokser rundt om frøene på planten. Når den er nået til blomstringen, kan man se frugtkapslerne som indeholder frøene og bliver til de hvide dunede totter.
Der høstes store partier ad gangen med store fuldautomatiserede plukkemaskiner. Efter høsten af bomulden presses den sammen til store baller og bomuldsfibrene forarbejdes så kapselresterne adskilles fra bomulden.

Processen med sammenpresning i baller gentages med den rensede og finkæmmede bomuld. Ballerne bliver skilt fra hinanden i en mølle, renses og kommes i en kartemaskine. Her arrangeres de enkelte fibre og samles i såkaldte kartebånd som bliver snoet til det færdige bomuldsgarn. Kilde: Gyldendal

HVAD ER BOMULDSGARN?

Bomuldsgarn er et naturmateriale og 100 % organisk. Det stammer som nævnt fra bomuldsplanten og består udelukkende af plantefibre. Garntypen kan anvendes til mange formål. Du kan strikke alt fra dyr, dukker, undertøj og sommerstrik i et stort udvalg af dejlige farver, da garnet er meget velegnet til håndstrikning.
Kvaliteten kan variere meget afhængig af fiberlængden i produktionen og garnet kommer også i flere tykkelser. Det er muligt at behandle bomuldsgarn, så det bliver mere slidstærkt og får en blankere overflade som ligner silke. Det kaldes merceriseret bomuldsgarn

HVAD ER BOMULDSGARN 8/4?

Tallene angiver en standardgarnnummerering som beskriver garnets tykkelse og finhed i et forhold mellem længde og vægt. Tvundne garner som produkterne Drops Loves you 7 og Safran er nummereret på banderolen med tallene i forholdet 8/4. 8- tallet viser at 1 gram garn måler 8 meter og tallet 4 viser at garnet er tvundet af fire tråde.

 • – Drops Loves You 7
 • – Drops Safran

HVAD ER BOMULDAGARN 8/8?

Bomuldsgarn 8/8 er en kraftigere og tykkere kvalitet end den velkendte 8/4. Den findes i produkterne Drops Love you 8 og Paris tvundet af o t t e tråde.

 • – Drops – Loves You 8
 • – Drops – Paris

HVAD ER ØKOLOGISK BOMULDSGARN?

Økologi handler om hvordan vi behandler naturen og det miljø vi lever i; økologisk bomuldsgarn er fremstillet af plantefibre som er dyrket økologisk.

Der er ikke anvendt kunstgødning og sprøjtemidler i forbindelse med dyrkningen af bomuldsplanterne og derfor ikke udledt miljøskadelige stoffer ved produktionen af garnet.
Det indeholder ingen sundhedsskadelige stoffer og er et rent naturprodukt uden giftrester. Cotton Wood fra Cewec er lavet af garn fra økoplantefibre og skåner natur og miljø løs mere om Økologisk Bomuld her.

DROPS BOMULDSGARN

Drops bomuldsgarn er fra Garnstudio og findes i en oeko-tex certificeret garnserie – at Drop bomuldsgarn er oeko-tex certificeret er en garanti for at produktet er fremstillet og behandlet, så det skåner miljøet mest muligt.

SÅDAN VASKER DU BOMULDSGARN!

Pas godt på de håndstrikkede ting du har lavet:

Hvis du følger anvisningerne for vask og vedligeholdelse af bomuldsgarn bevarer det fint farve, mønster og struktur.
Nedenstående anvisninger giver de bedste resultater:

 • – Maskinvask på 40 C eller 60 C (Se vaskeanvisningen på garnets banderole, da noget garn ikke tåler maskinvask) Det er meget vigtigt, at der vaskes nøjagtigt på den anviste temperatur for at undgå misfarvning. (Overskudsfarven kan smitte af)
 • – Undlad iblødsætning da det kan give afsmitning og overfarvning.
 • – Vask gerne håndstrikning separat.
 • – Brug ikke skyllemiddel da det ødelægger fibrene, men gerne et program med ekstra skyllevand og lang skylletid.
 • – Brug ikke tørretumbler pga. risiko for krympning. Strikken kan eventuelt rulles ind i et håndklæde for at fjerne overskydende vand før den lægges til tørre.
 • – Efter vask formes tøjet efter dets oprindelige mål og facon (hvis det er krympet) og tørres liggende på et fladt underlag.

DAMESTRIK I BOMULDSGARN

Damestrik i bomuld er utrolig populært og en del af tidens trend i øjeblikket. Der findes rigtig mange anvendelige modeller og opskrifter i forskellige designs og sværhedsgrader som passer til sæsonen i forår og sommer. Prøv f.eks. garnkvaliteterne Viking Vår, Drops Paris og Drops Safran som er bomuldsgarner.

Der findes et utal af forskellige modeller til damer og du kan nemt finde dem ved at benytte søgefeltet og søge efter vores forskellige bomuldsgarner,. Prøv f.eks. at søge efter

Paris
Safran
Viking Vår
Cewec CottonWood

BØRNESTRIK I BOMULDSGARN

At strikke til børn er en dejlig kreativ proces, hvor du kan afprøve fantasifulde og farverige mønstre fra de mange garnserier i bomuld. Viking Vår er et populært produkt tåler hyppig maskinvask. Garnet er allergivenligt, formfast og praktisk. Det kan bruges af alle.

En sjov ide er at lade barnet selv vælge motivet til modellen – skal der være sørøvertema på trøjen eller skal favoritdyret på kjolen? Mulighederne er mange og reglerne er ikke så stramme i børnestrikning for farvesammensætninger og mønstre. Men vælg farver som barnet kan lide og som klæder det. Vær gerne eksperimenterende og skab et personligt udtryk.

Børne strik er noget af det der er mest populært i bomuld. Det kradser ikke og det kan vaskes ved højere temperaturer. Søg blot efter Viking Vår eller Bambino og se hvor mange modeller du kan strikkes

 BABYSTRIK I BOMULDSGARN

Håndstrikket babytøj kreeres ofte med stor kærlighed og er et hyggeligt projekt at gå i gang med.

Garnets kvalitet og sammensætning har stor betydning. Det skal være blødt mod huden og må ikke kradse. Bomuldsgarn kan med fordel anvendes til babystrik. Garnet er meget slidstærkt og også velegnet til hækling, da det er uelastisk og giver en fast struktur i det færdige produkt. Det er fint til sommerstrik på grund af svedabsorberende og åndbare egenskaber samt svaler mere end modeller lavet af f.eks. uld.

Et godt valg til babystrik er garnserien Bambino fra Viking. Det er et blandingsprodukt af 50 % bomuld og 50 % bambus. Det har bomuldsgarnets gode egenskaber og er samtidig blødere på grund af indholdet af bambusfibre.

Viking – Bambino – Filato.dk

 BOMULD OG KARKLUDE

Håndstrikkede eller hæklede klude i bomuld er et fint alternativ til de syntetiske karklude som findes i handlen. De syntetiske klude indeholder stoffer som ikke er særlig miljøvenlige. (Mikroplastic)
Du kan læse mere her om Hvilket garn er bedst til karklude?.

Karklude er er et rigtig godt sted at starte, hvis du ikke har så meget erfaring med at strikke. Det tager ikke lang tid at strikke færdig, så resultatet kan ses hurtigt. Der kan bruges garnrester af bomuld, så det også bliver helt økonomisk.

De kan laves helt enkelt i samme nuance eller der kan arbejdes med en hel farveskala. Det giver dig mulighed for at eksperimentere med form, farve og teknik. Du kan afprøve nye strukturer og lave dine egne fantasifulde farvesammensætninger.  En ide kan f.eks. være at vælge et let mønster med striber i forskellige bredder. Det er en nem teknik der giver en sjov effekt og kan varieres i alle farvekombinationer.

Enkelt eller indviklet – helt efter dit eget valg.

 

Author

1 Comment

 1. Jytte Madsen

  Hej .
  Søger en strikkekit
  Et lille rødt håndklæde med hvide hjerter.
  Som kan hænge på håndtaget .
  Mvh Jytte