Garn er en fælles betegnelse tekstile fibre, der oftest kommer fra uld, merino, alpaka, silke, bomuld eller lign. Garnet bliver spundet af de enkelte fibre til forskellige former for garn. Fåreuld bliver til uldgarn hvor f.eks. ulden fra Alpakaer bliver til Alpaca garn.

Garn er altså forskellige fibre der er spundet sammen til lange tråde. Hvert enkelt garn kan være spundet af alt mellem 1 og 8 tråde. Enkelte garner er tykkere endnu og spundet af flere tråde.

Langt de fleste garnkvaliteter er spundet ved at sno garnet om de enkelte tråde, men der findes også mange andre og mere unikke metoder til at gøre det.

Nogle tråde flettes sammen for at give et andet udtryk når der strikkes eller hækles. De enkelte producenter har ofte der egen signatur i måden at spinde trådene sammen. Nogle spinder løst og andre mere fast.

Ofte bliver tykkere garn spundet omkring en syntetisk tråd for at kunne holde på fibrene, der ofte er kortere og dermed vil fnuldre/falde af tråden når det vaskes eller bruges. Ved at bruge en syntetisk tråd bliver garnet mere fast og holder bedre.

Inden garnet spindes, skal de kartes og dette sker oftest maskinelt, men i enkelte mindre spinderier gør man det stadig manuelt for at behandle ulden mest skånsomt.

Du kan læse mere om garn og de mere tekniske begreber her

Author

Comments are closed.