Merinould er en meget blød og tynd uld i forhold til almindelig fåreuld. Den gennemsnitlige fibertykkelse ligger mellem 17-23 micron, hvilket svarer til 0,0001mm.
Men det er ikke tykkelsen af merinoulden, der er interessant. Det er blødheden. Det er primært baby og børnetøj der strikkes og hækles i Merino.

Merino uld bruges mest til undertøj og baby

I dag er Merinould særligt brugt til de mindste når der strikkes undertøj og babytøj der skal direkte på huden. Voksne ynder dog også at bruge garner af den lækre uld.
Merinould i dag er brugt som både ren 100% merinould eller som blanding til andre garner, f.eks. Alpaca eller andre blandinger.

I nyere tid er flere merino produkter Superwash behandlet, så betyder at fibrene behandles så de kan tåle vask i maskine ved 40 grader. Noget der gør dem endnu mere egnet til baby og børnetøj.

Merinofår

Et merinofår er en specifik race, der opdrættes alene for sin fine uld. Racen stammer tilbage fra Spanien, hvor den helt tilbage i middelalderen blev opdrættet for sin fine uld. Først fra 1700 tallet blev racen spredt og i dag er det særligt Australien, der er stor leverandør af merinould til alverdens pinderier.

En anden race er Rambouillet-fåret, der stammer fra Frankrig. Rambouillet-fåret har som Merinofåret en meget fin og tynd uld. Denne fårerace kaldes ofte for Fransk Merino. Rambouillet-fåret stammer oprindeligt fra det spanske Merinofår og deler derfor langt det meste geniske materiale. Opdrættet startede i 1786 af Ludvig den XVI

Kilder
https://da.m.wikipedia.org/wiki/Rambouillet-f%C3%A5r
https://da.m.wikipedia.org/wiki/Merinofår

Author

Comments are closed.