Masker er moderne og strikning er blevet en af de helt store tendenser I tiden. Strik er kommet for at blive og er en trend for kvinder I alle aldre -specielt også de unge – og nu er mændene ved at komme med. Strikning er nærmest et fælles sprog der binder mennesker sammen på tværs af forskelligheder I glæden ved at være kreativ, skabe og strikke. Gode værdifulde fælleskaber gror frem omkring håndarbejdet og samtidig er det godt for psyken og sundt for fysikken.

STRIKNINGENS GODE VIRKNINGER PÅ HELBREDET

Videnskaben har bevist, at strikning forebygger stress -der er noget mindfulness over selve processen. Det at kunne fordybe sig og forøge sin koncentrationen har en positiv indflydelse på din psyke. En del strikkere giver udtryk for, at de nærmest oplever, at det er meditativt for dem at strikke. Det er ikke nødvendigvis det færdige resultat der er det vigtigste, men vejen til det færdige projekt som har betydning.

Glæden ved at gå på opdagelse i en velassorteret garnforretning og vælge blandt lækre garnkvaliteter i forskellige materialer og farver- at finde opskrifter som er lige din stil er en del af oplevelsen. Det er balsam for sjælen at røre ved alle de forskellige garner – blød alpaka, skinnende bomuld, spændende effektgarner – you name it.

Der er flere fordele ved strikning som indvirker gavnligt på dit fysiske helbred. Hvis du har problemer med gigt forbedres finmotorikken i fingrene og muskulaturen styrkes.  Strikning er en proces hvor du laver mange gentagende bevægelser. Netop det gentagende bevægelsesmønster har vist sig at frigive signalstoffet serotonin som virker direkte smertelindrende på kroppen. Håndarbejdet flytter opmærksomheden fra smerterne over på projektet. Ved smertevoldende lidelser som eksempelvis fibromyalgi, sklerose og gigt kan generne reduceres.

En af de helt store fordele ved at strikke er, at du kan gøre det hvor som helst. Du kan have strikketøjet med på farten i tasken eller bare sidde foran fjernsynet. Rigtig mange nyder at sidde foran fjernsynet og følge lidt med i et TV- program samtidig med, at de strikker på livet løs. Når du er blevet lidt øvet i at strikke, så er det tæt på, at du kan gøre det uden at kigge på dine strikkepinde hele tiden. Du kan simpelthen følge med i din yndlingsserie samtidig med, at du måske strikker et smart tørklæde.

STRIKNING PÅVIRKER DINE VANER OG DIN HUKOMMELSE I EN POSITIV RETNING

Strikning kan påvirke dine livsstilsbetingede (u)vaner så dit behov for at ryge og spise slik / snacks bliver m i n d r e. Med en meningsfuld aktivitet som strikning er hænderne beskæftiget med et gøremål og fokus flyttes fra smøgerne og de søde sager over på selve strikkeprocessen. Det kan aflede dine tanker og lede dem hen på håndarbejdet. På den måde opnår du flere fordele på en gang – du bytter de uhensigtsmæssige vaner ud med kreativitet og skaber dine egne håndlavede produkter.

Desuden holder du din hukommelse frisk da strikning virker stimulerende på hjernen.

STRIKNING INDVIRKER POSITIVT PÅ SELVVÆRDET

Strikning er ofte produceret med varme og kærlighed med tankerne på modtageren af det færdige resultat. Dit værk vil blive modtaget med stor glæde, du får ros og anerkendelse for dine færdigheder og for det produkt du har skabt. Hvis du er en øvet og erfaren strikker er der en stor stolthed forbundet med, at lære fra sig og videregive erfaring og indsigt i strikkekunsten.

FÆLLESSKAB OMKRING HÅNDARBEJDE

Det er fællesskabet og samtalen omkring håndarbejdet, som mange strikkere finder stor fornøjelse i at dyrke, der er motivationen. Gennem strikning får du mulighed for at opbygge et socialt netværk. Det kan være både virtuelt på de forskellige sociale medier og i de hyggelige strikkecafeer som findes på mange af de lokale biblioteker, i kulturhuse og i garnforretninger.

Strikkecafeer er for alle uanset strikkerfaring, køn, alder, etnisk herkomst og social baggrund. Det er garn, farver, mønstre og opskrifter der er i fokus. Her er et forum til udveksling af ideer, opskrifter, bøger og strikkemagasiner i et inspirerende fællesskab, hvor alle brænder for det samme.

Strikning er ikke længere forbeholdt ældre mennesker; I dag er strikning for alle. Store som små. Der er ingen tvivl om, at modemagasiner og det øgede fokus på det personlige og unikke har haft sin afgørende betydning for den udvikling strikning har taget.

SAMVÆR I DE MØRKE VINTERMÅNEDER ELLER UDENDØRS OM SOMMEREN

Strikning giver en fantastisk mulighed for at finde sammen i de lange mørke vintermåneder eller simpelthen bare sætte sig ud, når vejret er godt om sommeren. Der findes ikke noget bedre og mere afslappende end at sidde udenfor i det gode vejr og strikke. Har I en have til rådighed, en pavillon, et drivhus eller et udhus så ryk derud. Det er som at sidde midt i naturen og gør noget helt specielt ved det at strikke. Så nyd også det gode danske sommervejr med en strikkepind i hver hånd.

MÆND OG STRIK

Tendensen viser faktisk at flere og flere mænd også hopper med på strikkebølgen. Strik er ved at udvikle sig til en aktivitet for hele familien. Der går dog nok lidt tid endnu før vi ser en mand i gadebilledet der sidder og strikker, men mon ikke det kommer i takt med, at strik bliver mere populært og anerkendt i befolkningen.

Måske kender du navne som Arne og Carlos der tilsammen udgør den populære nordiske designerduo. Norske Arne og svenske Carlos er begge passionerede strikkere og kendt for deres populære julekugler fra 2010, som hittede stort. Herefter er det gået stærkt for det mandlige designerpar og deres brand. De driver i dag virksomhed i en nedlagt jernbanestation i Norge.

Eller du kender måske også strikkekunstneren Kaffe Fassett som har løftet strikning til kunst med sine farverige og dekorative arbejder.

STRIKKEKURSUS OG VIDEOINSTRUKTION HJEMME FRA SOFAEN

Strikning er blevet tilgængeligt via nettet, så det bliver ikke lettere at komme i gang- også hvis du ikke har så meget erfaring eller slet ingen.  Hvis du foretrækker at sidde hjemme og kan du finde et hav af strikkekurser og strikkevideoer på nettet. Du kan sidde med din computer og tablet i ro og mag, mens du bliver instrueret i at strikke.  Der er instrukser på alle niveauer fra begyndere til de helt øvede. Videoerne er i den grad henvendt til det yngre segment, der gerne vil godt i gang med at strikke.

GLÆDEN VED ET HÅNDLAVET PRODUKT

Vi går op i glæden ved det håndlavede og det er gået hen og blevet ren luksus. Strik er nu så trendy at det også ses på catwalken. Strikningen har gennemgået en revolution fra husmoderstrikningen i 50erne 70ernes karakteristiske hønsestrik over 80ernes strik i mohairgarn. I 90erne var der uforholdsmæssigt stille omkring strikkekulturen. I dag strikker vi ikke af nødvendighed, men fordi strik som nævnt er luksuriøst og personligt.

STRIKNING TIL VELGØRENDE FORMÅL

Du kan også vælge at strikke til sociale formål/velgørenhed og glæde andre med varmt tøj og tæpper. En ide kan være at strikke huer til hjemløse som kan doneres via Varmestuestrik der søger for den videre distribution. Eller huer til sygehusafdelinger for børn som er født for tidligt, tæpper til Røde Kors og babytøj til mødrehjælpen. Mødrehjælpens butikker tager meget gerne imod små sokker og huer til babyer. Så strik kan altså være en nødvendighed for nogle mennesker. Så spring ud i strik med et større og højere formål og glæd andre mennesker som virkelig har brug for dit produkt.

STRIKKEDE DÅBSKLUDE

I forskellige sogne rundt om i landet bliver der strikket fine dåbsklude. Dåbskludene bliver brugt til at tørre hovedet på barnet ved døbefonten i forbindelse med dåbshandlingen. At der bliver strikket dåbsklude i et sogn understreger sognets fællesskab og fællesskabet i dåben.  Der er en stor symbolik i de små dåbsklude; ligesom maskerne hænger sammen og danner en enhed gør sognet det også. Dåbskluden er desuden en gave som gives til barnet og familien i forbindelse med dåben. 

Du kan få flere gode tips til babyer hos https://babyogmor.dk/.

STRIKKECAFE I HAVNESTRÆDE 2 PRÆSTØ

Er din interesse for strikning blevet vakt og er du nysgerrig på at lære mere?

Har du passion for strikning, garn i skønne farver og naturmaterialer? Så lad dig inspirere i Filatos strikkecafe hver lørdag fra 10 – 13. Vores søde personale står klar til at instruere dig i alle former for strik uanset hvad niveau du er på. Kom og besøg os i vores atmosfærefyldte og hyggelige forretning i Havnestræde 2 i hjertet af Præstø. Med et nøgle garn og to pinde er du klar til at komme ud over stepperne. Mere kræver det faktisk ikke.

Author

Comments are closed.